Gå til sidens indhold

Retten i Svendborg

16 nov 2022

Retten i Svendborg

Bliv domsmand – virtuelt eller i virkeligheden

På Europarådets årlige dag for ret og retfærdighed den 25. oktober lancerede Danmarks Domstole det virtuelle spil ”Domsmandsspillet”, hvor man kan prøve at være domsmand.

I anledningen af den årlige European Day of Justice den. 25. oktober – den europæiske dag for ret og retfærdighed - lancerede Domstolsstyrelsen den 25. oktober ”Domsmandsspillet”. Et virtuelt spil om skyld og straf, hvor man kan prøve at være domsmand og vurdere, om en tiltalt er skyldig eller ej. Spillet udkommer samtidig med, at der skal findes nye lægdommere (domsmænd og nævninge) ude i de enkelte kommuner. Lægdommere er almindelige borgere, der uden juridiske forudsætninger er med til at afgøre straffesager.

”Vi bidrager med Domsmandsspillet så alle kan prøve at være domsmand i en sag og afgøre tiltaltes skyld og tage stilling til straffen. I Danmark er det netop både juridiske dommere samt almindelige mennesker der tilsammen har den alvorlige opgave at træffe afgørelser om skyld og straf i straffesager. Den unikke funktion i det danske retsvæsen er også noget, vi gerne vil vise vores europæiske partnere”

Find spillet på www.domsmandsspillet.dk.

Der skal findes nye domsmænd og nævninge til den næste 4-års periode fra 2024-2027, og man kan i mange kommuner tilkendegive sin interesse.

Læs mere om at være lægdommer her: www.domstol.dk/til-dig-der-er/laegdommer

FAKTA om at blive lægdommer:
  • Det er Grundlisteudvalget i kommunerne, der er ansvarligt for processen, som kan variere fra kommune til kommune.
  • Man kan i visse kommuner give sin interesse til kende i den kommune, hvor man bor.
  • Herefter kan man eventuelt optages på en såkaldt grundliste, hvorfra der bliver trukket lod blandt ansøgerne.
  • Lægdommere udtages for en periode på fire år fra 1. januar 2024 til 31. december 2027.
  • Det er helt almindelige borgere, som kan ansøge om at blive lægdommer, som er fællesbetegnelsen for domsmænd og nævninge.