Gå til sidens indhold

Vestre Landsret

23 nov 2023

Vestre Landsret

16 års fængsel til SOSU-hjælper for bl.a. forsøg på manddrab på plejehjem

V.L. S-463-23

Landsretten har i dag stadfæstet Retten i Randers’ dom, hvorefter en 61-årig SOSU-hjælper fra Plejecenter Tirsdalen i Randers blev idømt fængsel i 16 år for bl.a. fire forsøg på manddrab og fire forhold af grov vold, heraf et med døden til følge.

SOSU-hjælperen var tiltalt for bl.a. manddrab i forhold til den af beboerne, der døde, og forsøg på manddrab i syv tilfælde over for tre andre beboere. Landsretten fandt det ligesom byretten bevist, at tiltalte i alle tilfælde havde givet beboerne det ikke ordinerede lægemiddel Baklofen og i nogle tilfælde tillige lægemidlerne Mirtazapin og Diazepam, der heller ikke var ordineret til de pågældende beboere.

Tiltalte havde i det hele nægtet sig skyldig.

2 nævninger fandt tiltalte skyldig i overensstemmelse med tiltalen, herunder manddrab, mens 7 nævninger og 3 dommere alene fandt tiltalte skyldig i forsøg på manddrab og grov vold ligesom byretten. Efter stemmeafgivningen blev byrettens afgørelse om skyldsspørgsmålet stadfæstet.

Landsrettens flertal fandt det ikke bevist med den sikkerhed, der kræves for at dømme i en straffesag, at tiltalte den 26. februar 2022 (forhold 1-4) havde et sådant kendskab til navnlig virkningen af Baklofen, at hun havde forsæt til, at beboere ville dø som følge af, at hun gav dem det. Da hun imidlertid fortsatte med at give dem bl.a. Baklofen på sine vagter den 2., 3. og 13. marts 2022 var hun skyldig i forsøg på manddrab (forhold 5-8), idet hun efter den ene beboers død vidste, at Baklofen kunne være dødelig.

Henvendelse vedrørende sagen kan ske til pressekontaktdommer John Lundum, tlf. 20 58 55 33.

Udskrift af afgørelsen kan bestilles pr. mail til sektionc@vestrelandsret.dk. Udskriften koster 150 kr. Beløbet skal overføres til landsrettens bankkonto nr. 0216-4069134874 med henvisning til sagsnummer V.L. S-463-23, 13. afdeling. Når beløbet ses modtaget, vil udskriften blive ekspederet.