06 maj 2025
Københavns Byret
Dom i sag om hvorvidt udsagn fremsat af byrådsmedlem er ærekrænkende.
Dom afsagt: 6. maj 2025
Københavns Byret har den 6. maj 2025 afsagt dom om, hvorvidt udsagn fremsat til et referat godkendt af sagsøgte i forbindelse med arbejdet som byrådsmedlem, er ærekrænkende i forhold til sagsøgeren, og om de skal mortificeres, samt om der skal idømmes sanktion og tilkendes godtgørelse for tort.
Ved dommen bestemte retten, at sagsøgte skal frifindes.
Retten skulle i første række tage stilling til, om sagsøgeren i medfør af retsplejelovens § 725 kan anses som forurettet i relation til de i sagen omhandlede 15 udsagn, og således om vedkommende er påtaleberettiget. Vedrørende udsagn 1, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 og 15 fandt retten efter en samlet vurdering af indholdet af udsagnene og omstændighederne, hvorunder de er fremsat, at udsagnene hverken i sig selv eller i sammenhæng med den kontekst, hvori de er fremsat, angiver, hvem udsagnene konkret vedrører. Retten lagde i den forbindelse lagt vægt på blandt andet, at udsagnene hidrører fra et referat af et møde, der ifølge referatet vedrørte ledelsessituationen på [..], og at der på daværende tidspunkt var en omfattende medieomtale af navnlig den senere fratrådte [..], og at udsagnene således fremstår som at angå generelle forhold. Herefter fandt retten, at udsagnene i forhold til sagsøgeren ikke har et indhold, der er egnet til at krænke vedkommendes ære, og at sagsøgeren dermed ikke i medfør af retsplejelovens § 725 kan anses som forurettet. På denne baggrund fandtes sagsøgeren ikke at være påtaleberettiget i relation til udsagn 1, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 og 15, hvorfor sagsøgerens påstand 1 for så vidt angår disse udsagn blev afvist.
Retten skulle herefter angående udsagn 2, 3 og 7, som konkret angår sagsøgeren, tage stilling til, hvorvidt fremsættelsen af disse udsagn er strafbar. Det er ubestridt, at sagsøgte i referatet er citeret korrekt, og at sagsøgte har godkendt referatet forud for, at det blev fremsendt til [..] og sagsøgte, ligesom at retten efter sagsøgtes forklaring om formålet med at ytre sig som anført fandt det bevist, at sagsøgte havde det fornødne forsæt, herunder til at referatet skulle videregives til [..]. Retten fandt, at udsagnene, der omhandler beskyldninger om kriminelle handlinger i form af økonomisk kriminalitet samt sagsøgerens personlige egenskaber som chef, er egnede til at krænke sagsøgerens ære, og at de dermed er omfattet af straffelovens § 267, stk. 1, idet betingelserne for at anvende straffelovens § 268 dog ikke fandtes at foreligge. Ved vurderingen heraf lagde retten ud fra sagens oplysninger til grund, at sagsøgte på et lukket møde med forvaltningen på et tidspunkt, hvor der gennem en længere periode havde været en omfattende mediedækning af forholdene på [..], og hvor flere medarbejdere, herunder tidligere ansatte, havde ytret sig, refererede og formidlede udsagn fra en række borgere, der havde henvendt sig til sagsøgte i kraft af dennes hverv som folkevalgt byrådsmedlem. Retten lagde efter forklaringen fra sagsøgte endvidere til grund, at dennes formål hermed var at få afklaret, hvordan sagsøgte skulle forholde sig, og hvad der var den rette fremgangsmåde i forhold til udsagnene fra borgerne, der for fleres vedkommende vedrørte påståede strafbare forhold. På denne baggrund, og da retten efter bevisførelsen lagde til grund, at der var tale om et større antal henvendelser, der indbyrdes støttede hinanden, fandt retten, at sagsøgte havde et tilstrækkeligt faktuelt grundlag for i god tro til referat af et lukket møde at referere og formidle udsagnene, der fandtes at vedrøre forhold af samfundsmæssig interesse. Således, og navnlig når henses til formålet med viderebringelsen og den forbindelse, hvori udsagnene indgik, fandt retten at udsagnene i den sammenhæng, de blev fremsat, at fortjene beskyttelse.
Herefter, og efter en samlet afvejning af på den ene side hensynet til sagsøgtes ytringsfrihed, jf. artikel 10 i den Europæiske Menneskerettighedskonvention, over for hensynet til sagsøgerens omdømme, jf. artikel 8 i samme konvention, fandt retten, at de ærekrænkende udsagn fremkom i en sammenhæng, hvor der var rimelig anledning til dem, og at de derfor er straffri efter straffelovens § 269, stk. 1.
Sagen var en tredommersag, og dommerne var enige om sagens udfald.
Sagsnummer og pressekontakt
Sagen har journalnummer [BS-42170/2023].
For yderligere oplysninger kan pressens repræsentanter kontakte pressekontaktdommer Jens Stausbøll på telefon 20242176.