Gå til sidens indhold

03 apr 2023

Danmarks Domstole

Retsudvalget har været på større besøgsrunde ved retterne

Der blev drøftet sagsbehandlingstider, økonomi, udeblivelser, samarbejde og dagligdagen i retterne, da Folketingets Retsudvalg i uge 13 besøgte Vestre Landsret og fem byretter.

Et bredt udvalg af medlemmer fra Folketingets Retsudvalg var den 30. – 31. marts 2023 på rundtur til Vestre Landsret og byretterne i Sønderborg, Kolding, Horsens, Viborg og Aalborg. Retsudvalget besøgte tidligere i år Østre Landsret, Københavns Byret og retten i Glostrup.

Retsudvalget kom på møderne rundt om de mange vigtige udfordringer, som retterne står over for, herunder særligt de stigende sagsbunker, sagsbehandlingstider og domstolenes økonomiske situation. Medlemmer fik bl.a. et indblik i samarbejdet i straffesagskæden, berammelser, rammerne for nævninge- og domsmandssager, ventetiderne i civile sager og det brede sagsarbejde i retterne. Også andre emner, der er omfattet af Rørdam-udvalgets arbejde med at identificere mulige tiltag til regelforenklinger og effektiviseringer, blev drøftet.

”Jeg er glad for, at Retsudvalget besøgte så mange retter og fik et indblik i, hvor forskellig dagligdagen i retterne kan være. Udvalget havde mange gode spørgsmål, de var lyttende og vi havde en god diskussion. Det er klart, at bekymringen over sagsbehandlingstiderne fyldte meget. Trods de merbevillinger vi har fået de seneste år, står domstolene generelt i en alvorlig situation. De stigende sagsbehandlingstider er et problem for de involverede parter og for retssikkerheden”, siger Trine Poulsen, præsident for Retten i Horsens.

”Det er vigtigt for retterne at give Retsudvalget et indblik i de mange forskellige opgaver, som vi ved retterne løser hver dag, så Retsudvalget har konkret viden om bredden i vores arbejde og retternes udfordringer, når de skal drøfte den kommende økonomiske flerårsaftale. Der er meget fokus på straffe- og civile sager, men vi behandler årligt mange andre typer sager af stor betydning for de involverede parter”, siger Peter Ulrik Urskov, præsident for Retten i Sønderborg.

Jens Røn, præsident for Vestre Landsret, supplerer:

”Borgerne bliver hver dag ramt af de alt for lange sagsbehandlingstider ved domstolene i både civile sager og straffesager. Hvis det grundlæggende problem skal løses, kræver det en langsigtet plan for flere ressourcer til domstolene. Vi er glade for, at Retsudvalget inden de kommende flerårsaftaleforhandlinger besøger retterne og får indblik i hverdagen ved domstolene og konsekvenserne af de lange sagsbehandlingstider”.

Du kan på vores hjemmeside læse mere om domstolenes sagsbehandlingstider i årsrapporten for 2022.

Retsudvalget på besøg i Kolding
Retsudvalget på besøg i Sønderborg
Retsudvalg på besøg i Viborg

 Retsudvalget besøgte retterne i Kolding og Sønderborg den 30. marts og retten i Viborg den 31. marts 2023.