Gå til sidens indhold

16 aug 2022

Danmarks Domstole

Den nye Østre Landsret officielt indviet

Landsrettens nye moderne retsbygning blev fredag den 12. august 2022 officielt indviet i den nye bydel Nordhavn. Retten har dog været i brug siden februar.

Det var en glad og tilfreds landsretspræsident Carsten Kristian Vollmer, der bød velkommen til den officielle indvielse af Østre Landsret.

”I dag er en festdag. I dag bliver det markeret, at Østre Landsret har fået en ny flot, velfungerende retsbygning. Et sted, hvor der plejes ret i mange år fremover. En bygning, der er det samlede retsvæsen, ja, hele Danmark, værdigt”.

Bygningen med den store glaspartier ligger på adressen Østre Landsrets Plads 1 på Trælastholmen i Nordhavn.

”Vi ønskede os en markant og karakterfuld retsbygning, en bygning, der signalerer troværdighed og som fremstår åben, imødekommende og tryghedsskabende. Det synes jeg er lykkedes ganske godt”, sagde landsretspræsidenten i sin velkomsttale.

Understøtter domstolenes værdier

Domstolsstyrelsens direktør Kristian Hertz lagde i sin tale vægt på, at den nye bygning understøtter domstolenes værdier:

”Her i den nye Østre Landsret synes jeg, at domstolenes værdier reflekteres på fornemste vis. Her mødes borgerne med respekt, værdighed og ordentlighed, og de store vinduespartier ud mod pladsen signalerer åbenhed”.

Også justitsminister Mattias Tesfaye havde rosende ord om den nye retsbygning. Han kom i sin tale også ind på de lange sagsbehandlingstider og en kommende flerårsaftale for domstolenes økonomi:

”Når vi skal til at fastlægge domstolenes økonomi for de kommende år, så bliver det et absolut hovedpunkt og jeg er rigtig glad for at høre på Christiansborg – både til venstre og til højre – at det er der en meget bred politisk fælles erkendelse af”.

”Det skylder vi både jer, der arbejder med det, men særligt de berørte borgere”, lød det fra justitsministeren.

Nye kapitler i retshistorien

Det er knap tre år siden, at det første spadestik den 1. oktober 2019 blev taget til den nye retsbygning. Det var en mærkedag. Ikke bare for det nye Østre Landsret. Dagen var en mærkedag for domstolene og hele justitsområdet med markeringen af 100-året for ikrafttrædelsen af retsplejeloven. Det var også samme dag, hvor landsretten fyldte 100 år. For Østre Landsret har siden 1919 holdt til i bygningerne i Bredgade og Fredericiagade i indre København. En vigtig historie, som Domstolsstyrelsens direktør Kristian Hertz mindede om i sin tale:

”De gamle lokaler i Bredgade var fyldt med mennesker og historie, ikke mindste retshistorie. De næste 100 år i denne bygning vil uden tvivl danne grobund for nyt liv, og der vil blive skrevet flere kapitler i retshistorien i retssalene omkring os. Det markerer startskuddet i dag også”.

Retspræsident Carsten Kristian Vollmer, Østre Landsret

Retspræsident Carsten Kristian Vollmer, Østre Landsret / Foto: Lars Krabbe

Indgangspartiet til den nye Østre Landsret

Indgangspartiet til den nye Østre Landsret / Foto: Lars Krabbe

Domstolsstyrelsens direktør Kristian Hertz

Domstolsstyrelsens direktør Kristian Hertz / Foto: Lars Krabbe

Justitsminister Mattias Tesfaye

Justitsminister Mattias Tesfaye / Foto: Lars Krabbe