Gå til sidens indhold

09 jun 2022

Danmarks Domstole

Folkemødet 2022: Vær nævning i Folkedomstolen om vanvidskørsel

Få et indblik i domstolenes meget varierede arbejde i Danmarks Domstoles telt på Folkemødet på Bornholm. Hør mere om alt fra Grønland over Ungdomskriminalitetsnævnet til MAGT og Mads Steffensens retsdilemmaer.

Danmarks Domstole er igen i år med på Folkemødet på Bornholm den 16. – 19. juni 2022. Find os i telt B17 på Nordlandspladsen, som vi deler med mange af de andre aktører i retsvæsenet.

”Jeg er rigtig glad for, at vi er tilbage med et fuldt program på årets Folkemøde. Det er en vigtig lejlighed til at fortælle om domstolenes arbejde og diskutere demokratiets og retsstatens tilstand med de mange, som interesserer sig for retsvæsenet. Vi har en bred vifte af arrangementer – både gamle kendinge som Folkedomstolen, som vi laver sammen med Advokatsamfundet, og en række spændende debatter, som viser bredden af det, domstolene beskæftiger sig med”, siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen.

Her kan du se en samlet oversigt og liste over vores arrangementer:

Folkemøde programplakat
Har Danmark brug for både domstole og nævn og hvorfor?

Torsdag den 16. juni kl. 13.30 – 14.30

I Danmark er der mere end 200 råd og nævn, og mere end halvdelen af landets dommere arbejder ved siden af dommerjobbet som formand for et nævn. Kom og hør, hvad forskellen er på et nævn og en domstol. Er sagsbehandlingen hurtigere, eller er der bedre kvalitet det ene eller det andet sted? Hvor er retssikkerheden størst? Og hvorfor er der ikke brug for en forvaltningsdomstol i Danmark… eller er der? 

Ordstyrer: Henrik Engell Rhod, retspræsident ved Retten på Bornholm.

Panel: Mikael Sjöberg (Dommerforeningens formand, landsdommer, Østre Landsret), Christian Lützen (direktør i Nævnenes Hus), Michael Kjær Lauritsen (partner og advokat, Nielsen Nørager), Uffe Rabe Krag (politisk chef i Forbrugerrådet Tænk).

Mads Steffensen og retsdilemmaerne om kommunikation

Torsdag den 16. juni kl. 15.00 – 16.00.

Hvad gør man, hvis man bliver udskældt og udhængt på de sociale medier bare, fordi man har passet sit job? Hvad er ens handlemuligheder, hvis man har en kontrollerende ekskæreste, der stalker en? Og hvordan agerer man som mand over for en chef, der ikke rigtigt synes, at 3 måneders barsel er en god idé?

Det er nogle af de dilemmaer, som du kan høre Mads Steffensen og et veloplagt panel bestående af Lea Korsgaard (chefredaktør for Zetland), Lisbeth Jessen (tidligere direktør for Danner og nu direktør i Anti Doping Danmark), samt Anna Asghari (direktør i Ungdomsbureauet), diskutere, når de drøfter dilemmaer om moral, god adfærd og god tone. Panelets juridiske livline er Anders Herping Nielsen, præsident for Retten i Hillerød.

Overgreb mod børn i Grønland – fakta og løsninger

Torsdag den 16. juni kl. 16.30 – 17.30.

Vi har alle hørt om det: De alt for mange seksuelle overgreb på mindreårige i Grønland. Men er det rigtigt, og hvordan foregår en sag? Er der benhårde straffe og indespærring som aldrig før i Grønland? Eller er der stærkt fokus på resocialisering? Der er flere retsinstanser i Grønland, og hvordan agerer dommere, anklagere og forsvarere? Debatten raser i Grønland - og nu også på Folkemødet.   

Ordstyrer: Martin Breum, journalist og foredragsholder.

Panel: Aaja Chemnitz Larsen (Folketingsmedlem (IA)), Kirsten Thomassen (præsident ved Grønlands Landsret), Finn Meinel (landsforsvarer).

FOLKEDOMSTOLEN: skal bilen konfiskeres? Døm selv!

Fredag den 17. juni kl. 12.00 – 13.00 og lørdag den 18. juni kl. 13.30 – 14.30.

En far låner sin bil ud til sin 21-årige søn i den hensigt, at sønnen skal skifte dæk på bilen. Sønnen kører kap- og væddeløbskørsel i bilen. Skal fars bil konfiskeres?

Det skal retsordførere og medlemmer af Folketinget være med til at bestemme fredag, når retten bliver sat på Folkemødet. Lørdag er det Folkemødets deltagere, der er nævningene.

Ordstyrer: Mikael Sjöberg, Dommerforeningens formand, landsdommer, Østre Landsret.

Dommer: Henrik Engell Rhod, retspræsident, Retten på Bornholm; Forsvarer: Karoline Normann, advokat, Stagetorn Advokater; Anklager: Gyrithe Ulrich, vicestatsadvokat, Statsadvokaten i København.

Folkedomstolen afholdes i samarbejde med Advokatsamfundet.

Dataetik – varm luftballon eller styrkelse af borgernes retssikkerhed?

Fredag den 17. juni kl. 14.00 – 15.00.

Hvis data er det nye olie, så vil dataetik være det nye grønne. Hvordan påvirker den digitale udvikling retssikkerheden? Og er automatiserede afgørelser bedre end individuel sagsbehandling? Et nyt lovkrav betyder, at de største virksomheder fremover skal redegøre for deres politik for dataetik eller for fravalget heraf. Vil de nye politikker for dataetik forbedre retssikkerheden, eller er det varm luft?

Ordstyrer: Lisbeth Knudsen, strategisk direktør for Mandag Morgen og Altinget.

Panel: Anne Kristine Axelsson (koncerndirektør i ATP), Stephen Alstrup (professor på Datalogisk Institut på KU, iværksætter og CEO), Maria Damborg Hald (direktør for offentlig sektor i Microsoft Danmark).

Hvad gør vi, når kriminalitet begås af børn og unge?

Lørdag den 18. juni 10.30 – 11.30.

Med udgangspunkt i en fiktiv sag om Michelle på 13 år, der sammen med to andre piger har slået en tilfældig kvinde på gaden for at tage hendes Gucci taske, kan du komme med til mødet i Ungdomskriminalitetsnævnet. Her møder du både Michelle, hendes forældre og de aktører, der skal være med til at finde en passende reaktion på Michelles kriminalitet.

De medvirkende er dommere og ansatte ved Retten i Aarhus og Retten i Sønderborg. 

Satiregruppen MAGT indtager domstolenes telt

Lørdag den 18. juni kl. 15.30 – 16.30.

Vær med, når den kendte og anerkendte satiregruppe MAGT tager retssikkerhed og ytringsfrihed under kærlig behandling. Det sker efter en veloplagt optakt fra retspræsident Jørgen Lougart fra Retten i Roskilde. Indslaget bliver skarpt, det bliver underholdende, og det bliver musikalsk, så teltdugen letter.