Gå til sidens indhold

21 jun 2021

Danmarks Domstole

Fyldte telte og gode debatter på Folkemødet

Stor interesse fra publikums side, da Danmarks Domstole debatterede aktuelle emner som COVID-19 straf og grønne dilemmaer med et retligt tvist på Folkemødet på Bornholm.

Lørdag eftermiddag blev retten sat i Allinge – Folkedomstolen. Retspræsident ved retten på Bornholm, Henrik Engell Rhod, var dommer, mens Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, var vært. Med i retssagen var også vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich som anklager, advokat Karoline Normann som forsvarer, en (skuespiller)tiltalt og et (skuespiller)vidne.

Emnet var højaktuelt: Den tiltalte var tiltalt for at opfordre og opildne til vold under en COVID-19 relateret demonstration. Hun havde erkendt sig skyldig, så spørgsmålet var, om vedkommende skulle have dobbelt straf i henhold til paragraf 81d, stk. 1. Sagen blev procederet med stærke argumenter, et vidne blev afhørt og efter anklagerens og forsvarerens afsluttende bemærkninger, skulle publikum som nævninge træffe en afgørelse. Og det gjorde de med meget stort flertal. Thi kendes for ret: Tiltalte skal ikke dømmes efter paragraf. 81d, stk. 1 og skal dermed ikke have dobbelt straf.

”Det er 9. år, at domstolene i en eller anden form er med på Folkemødet. Jeg synes det er vigtigt, at vi som den tredje statsmagt er til stede. Det er også altid spændende at være dommer i Folkedomstolen og kunne bruge den platform til at fortælle publikum om retsvæsenet, f.eks. hvad det er at være domsmand”, siger Henrik Engell Rhod, retspræsident på Bornholm.

Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg supplerer: ”Det er vigtigt, at Folkedomstolen tager udgangspunkt i en rigtig sag og er med rigtige aktører fra en retssal. Der er mange mennesker, der ikke rigtigt ved, hvordan en sag ved en dansk domstol fungerer, og den oplevelse får de med Folkedomstolen. For mig som dommer er det også godt at være åben og have dialog med publikum, derfor er Folkemødet vigtigt”.

Mads og retsdilemmaerne

Lørdag aften rundede Danmarks Domstole stort set Folkemødet af med Mads Steffensen som vært i Mads og retsdilemmaerne. I år handlede dilemmaerne om klima, miljø og natur – flere af dem med et muligt juridisk tvist.

Mads Steffensen førte et blandet panel (Jarl Cordua, Maria Reumert Gjerding, Ingrid Reumert og Stine Bardeleben Helles) igennem fem dilemmaer fra både samfund, arbejdsplads og privatlivet. Henrik Engell Rhod var juridisk livline. Der blev debatteret på livet løs og publikum blev også spurgt. Debatten viste, at der netop er mange dilemmaer i både de samfundsmæssige og private ambitioner om at gøre vores samfund mere bæredygtigt. Og det er ikke altid nemt at operere i.

”Jeg er glad for, at vi deltog på Folkemødet i år, selvom COVID-19 gav mange begrænsninger. Det er vigtigt, at vi bidrager til den demokratiske samtale om retsvæsenet og rettigheder. Og det fik vi sat på dagsordenen under vores to debatter. Folkedomstolen var som altid spændende og engageret og emnet jo højaktuelt. Dilemmadebatten var både seriøs og sjov og gav stof til eftertanke”, siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen.

Du kan se Mads & retsdilemmaerne på Folkemødets hjemmeside her

Mads og retsdilemmaerne på Folkemøde 2021