17 jan 2020

Danmarks Domstole

Til kamp for den polske retsstat

Det er sjældent, at dommere går i protestmarch. Men i weekenden markerede dommere fra flere end 25 europæiske lande, at den polske retsstat er i fare. Det skete ved en demonstration i Warszawa. Mikael Sjöberg fra Danmark var med.

Baggrunden for demonstrationen var en række retsreformer som, ifølge polske og andre europæiske dommere, underminerer domstolenes uafhængighed og magtens tredeling. Et element blandt flere er, at Polens parlament kort før jul vedtog en lov, der giver den polske regering mulighed for at fyre eller straffe dommere, hvis de ytrer sig imod regeringens ønsker om reformer og lovgivning.

Mikael Sjöberg er formand for Den Danske Dommerforening og vicepræsident i den europæiske dommerforening EAJ, som var medarrangør til demonstrationen. Han har aldring oplevet noget lignende.

”De polske dommere og advokater var iklædt deres kapper, og vi var kommet fra stort set alle europæiske lande for at bakke op. Alle de østeuropæiske lande var med. Det var meget bevægende”, sagde Mikael Sjöberg efter demonstrationen – og fortsatte: ”Jeg kan mærke på mine polske kolleger, at de er desperate over, hvordan det udvikler sig. De er meget, meget bekymrede over situationen, og jeg kan godt forstå dem. Vi andre deler den bekymring, og det var derfor, vi bakkede dem op og deltog i demonstrationen”.