Gå til sidens indhold

Københavns Byret

05 apr 2024

Københavns Byret

Skyldkendelse i sag om drab og medvirken til grov vold på Dragør Fort

Dom afsagt: 5. april 2024

Københavns Byret har den 5. april 2024 truffet afgørelse om skyldsspørgsmålet i en nævningesag, hvor der bl.a. var rejst tiltale for drab på en 54-årig mand begået den 22. januar 2023 på Dragør Fort, medvirken til grov vold under særdeles skærpende omstændigheder og ærekrænkelse.

Den 22. januar 2023 blev en 54-årig mand overfaldet af to mænd på Dragør Fort. I forbindelse med overfaldet blev den forurettede tildelt flere knivstik, hvilke medførte, at han afgik ved døden.

Der var rejst tiltale mod 5 mænd. To af de tiltalte var tiltalt for at have dræbt den 54-årige mand i forening, mens de øvrige var tiltalt for at have medvirket til grov vold under særdeles skærpende omstændigheder i forbindelse med overfaldet. To af disse var ligeledes tiltalt for at have krænket forurettedes ære.

A og B, der var tiltalt for drab, nægtede sig skyldige heri, men erkendte sig skyldige i henholdsvis grov vold under særdeles skærpende omstændigheder og grov vold.

På baggrund af en omfattende bevisførelse bestående af bl.a. overvågningsoptagelser fra Dragør Fort, lægelige oplysninger, de tiltaltes forklaringer og vidneforklaringer blev A og B fundet skyldige i drabet, jf. straffelovens § 237. Retten tilsidesatte i den forbindelse de to tiltaltes forklaring om, at det  alene var A, der havde tildelt den forurettede knivstikkene.

De tre øvrige tiltalte, C, D og E, var tiltalt for medvirken til grov vold under særdeles skærpende omstændigheder. Tiltalte C erkendte sig skyldig i medvirken til simpel vold, jf. straffelovens § 244, 1, jf. § 23, mens D og E begge nægtede sig skyldige.

På baggrund af den ovenfor beskrevne bevisførelse fandt retten, at C havde bedt D om hjælp til at finde nogen, som kunne overfalde forurettede. Retten fandt det endvidere bevist, at D herefter henvendte sig til E, som satte D i kontakt med B, og at D bad B udføre overfaldet. 

Retten fandt det endvidere bevist, at både C, D og E måtte have indset det som værende overvejende sandsynligt, at A og B i forbindelse med overfaldet ville udøve grov vold mod forurettede. Retten lagde i den forbindelse navnlig vægt på de omfattende forberedelseshandlinger, at C og D forud for overfaldet havde udsat forurettede for ærekrænkelser, jf. nærmere nedenfor, at C flere gange rykkede for, at overfaldet skulle finde sted, og at kontakten mellem B og D blev foranlediget af E, som havde en ledende rolle i Bandidos', som A og B begge havde tilknytning til.

Retten fandt midlertidig, at den vold, som C, D og E havde medvirket til, ikke kunne anses for at være grov vold under særdeles skærpende omstændigheden, jf. straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 246. 

C, D og E blev herefter fundet skyldige i medvirken til grov vold, jf. straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 23.

C og D blev ligeledes fundet skyldige i ærekrænkelse, jf. straffelovens § 267, stk. 1, ved i slutningen af november 2022 at have sat 72 plakater op, hvorpå der var trykt to billeder af forurettede med følgeteksten "Forurettedes navn - Denne klamme mand har sugardate mit 16-årige barnebarn" "fy for satan", hvilket var usandt og egnet til at krænke den forurettedes ære. Forholdet var erkendt. 

Der blev ved samme skyldkendelse taget stilling til en række mindre forhold.

Der forventes afsagt dom i sagen tirsdag den 9. april 2024.

Sagen har journalnummer SS 2-17849/2023.

For yderligere oplysninger kan pressens repræsentanter kontakte pressekontaktdommer Jens Stausbøll på telefon 20 24 21 76.