Gå til sidens indhold

Højesteret

28 jun 2023

Højesteret

Ikke grundlag for fortsat varetægtsfængsling

Betingelserne for varetægtsfængsling på grund af påvirkningsrisiko var ikke opfyldt efter afslutning af efterforskningen

Kendelse afsagt den 28. juni 2023

Sag 23/2023

Anklagemyndigheden
mod
T

Den 4. oktober 2022 blev T sigtet for at have misbrugt en række betalingskort. Han blev i den forbindelse varetægtsfængslet af hensyn til efterforskningen i sagen, som bl.a. gik ud på at finde medgerningsmænd. Efter afslutning af efterforskningen blev der 8. november 2022 rejst tiltale mod T for 102 forhold af databedrageri ved misbrug af betalingskort. T blev kun i ét forhold tiltalt for at have begået forholdet i forening med en anden person. Bevisførelsen under hovedforhandlingen ville bestå af dokumentbeviser, afspilning af videoovervågning samt afhøring af to af de forurettede. Den 25. januar 2023 forlængede landsretten varetægtsfængslingen, frem til der blev afsagt dom i sagen på grund af påvirkningsrisiko.

Højesteret anførte, at der ikke var bestemte grunde til at antage, at T ville eller kunne vanskeliggøre forfølgningen i sagen mod ham, og at der ikke var bestemte grunde til at frygte, at T ville vanskeliggøre forfølgningen ved at advare medgerningsmænd. Betingelserne for fortsat varetægtsfængsling af T var derfor ikke opfyldt på tidspunktet for landsrettens kendelse af 25. januar 2023.

Landsretten var nået til et andet resultat.

Læs hele kendelsen i sag 23/2023 (pdf)