Gå til sidens indhold

12 jun 2023

Danmarks Domstole

Folkedomstolen sættes igen på Bornholm

Folkemødet 2023: Få indblik i domstolenes arbejde, fremtid og udfordringer i Danmarks Domstoles telt på Folkemødet. Hør mere om alt fra samtykke i voldtægtssager over 50 års EU-medlemskab, varetægtsfængsling og satiregruppen MAGT til Mads Steffensens retsdilemmaer.

Danmarks Domstole er igen i år med på Folkemødet på Bornholm den 15. - 17. juni 2023. Find os i telt B15 på Nordlandspladsen, som vi deler med mange af de andre aktører i retsvæsenet.

”Der har den seneste tid været meget debat om domstolenes fremtid og udfordringer, og det sætter vi også fokus på i år. Alle de mange, der er interesserede i retsvæsenet, kan møde ansatte fra en række byretter. Vi har en bred vifte af arrangementer – både gamle kendinge som Folkedomstolen, som vi laver sammen med Advokatsamfundet, og en række spændende debatter om aktuelle og vigtige emner for domstolene og vores brugere”, siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen.

Her kan du se en samlet oversigt og liste over vores arrangementer:

Programplakat folkemøde 2023
Kom til grundlovsforhør om varetægtsfængsling

Torsdag den 15. juni kl. 13.30 – 14.30

Kom med til grundlovsforhør, hvor politiet vil have en anholdt varetægtsfængslet. Hør argumenterne, og deltag selv i dialogen om varetægtsfængsling.

Ordstyrer: Susanne Hegelund, forfatter og rådgiver.

Deltagere: præsidenter, dommere og ansatte ved retterne i Aarhus og Holbæk.

Mads Steffensen og retsdilemmaerne om børn og unge

Torsdag den 16. juni kl. 14.30 – 15.30

Må ekskæresten se bonusbørnene efter bruddet? Kan forældrene forbyde andre forældre at købe alkohol og tobak til deres børn? Skal den ulykkelige forælder betale bøden for sin søn, der skrev graffiti på stationsbygningen? Hvad gør man, når ens datter græder i flere måneder, når hun skal i skole?

Det er nogle af de dilemmaer, som du kan høre Mads Steffensen og et veloplagt panel bestående af Mette Marie Yde, direktør i Danner, Katrine Vogelsang, CEO i Nordisk Film Production, samt Olav Hesseldahl, initiativtager til Grundlovsfesten, direktør og bestyrelsesmedlem, diskutere, når de drøfter dilemmaer om børn og unge. Panelets juridiske livline er Henrik Engell Rhod, præsident i retten på Bornholm.

Danmarks Domstoles fremtid og udfordringer

Fredag den 16. juni kl. 11 - 12

De stigende sagsbehandlingstider ved domstolene er et problem for de involverede og retssikkerheden. Hør en række retsordføreres bud på domstolenes fremtid, ønsker til domstolene og hvordan domstolenes problemer løses – og deltag i debatten.

Ordstyrer: Kirstine Dons Christensen, vært på DR Orientering Udsyn

Paneldeltagere: Steffen Larsen (LA, formand for Retsudvalget); Mai Mercado (KF) og Betina Kastbjerg (DD).

Folkedomstolen: dit ansvar som passager?

Skal en passager hos en flugtbilist straffes for flugt fra gerningsstedet? Døm med i Folkedomstolen.

  • Folkedomstolen med medlemmer af Folketinget: Fredag den 16. juni kl. 12 – 13.
  • Folkedomstolen med Folkemødedeltagere: Lørdag den 17. juni kl. 13.30 – 14.30

Ordstyrer: Dommerforeningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg, Østre Landsret.

Dommer: Henrik Engell Rhod, retspræsident ved retten på Bornholm. Forsvarer: Advokat Karoline Normann, Stagetorn Advokater. Anklager: Gyrithe Ulrich, vicestatsadvokat ved Statsadvokaten i København

Hvordan påvirker EU-medlemskabet Danmarks Domstole og rollen som 3. statsmagt?

Fredag den 16. juni kl. 14 – 15

Danmark har været medlem af EU i 50 år. Hvordan har det påvirket arbejdet ved de danske domstole?

Ordstyrer: Kirstine Dons Christensen, vært på DR Orientering Udsyn

Paneldeltagere: Lars Bay Larsen, vicepræsident og dommer ved EU-domstolen. Stina Soewarta, kabinetschef for næstformand i EU-kommissionen, Margrethe Vestager. Marlene Wind, professor på Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Christian Lundblad, præsident i Retten på Frederiksberg.

Samtykke og voldtægt

Lørdag den 17. juni kl. 11 - 12

Kom og hør om retssystemets erfaringer med den samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse, og deltag i debatten.

Ordstyrer: Dommerforeningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg, Østre Landsret.

Paneldeltagere: Forsvarer: Advokat Karoline Normann, Stagetorn Advokater. Anklager: Vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich, Statsadvokaten i København. Dommer: Retspræsident, Henrik Engell Rhod, Retten på Bornholm.

Satiregruppen MAGT indtager teltet

Lørdag den 17. juni kl. 15.45 - 16.45

Efter en veloplagt optakt fra retspræsident Elisabet Michelsen fra Retten i Lyngby tager den kendte og folkemødekære satiregruppe MAGT retssikkerheden under kærlig musikalsk behandling.