Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

05 jul 2021

Procesbevillingsnævnet

Om beslaglæggelse af indestående på pensionskonti

Procesbevillingsnævnet har den 2. juli 2021 2021 meddelt anklagemyndigheden tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Østre Landsret den 19. maj 2021 (S-3517-20).

I sagen havde anklagemyndigheden indgivet begæring om beslaglæggelse med henblik på værdikonfiskation af indestående på to pensionskonti, som følge af, at anklagemyndigheden var af den opfattelse, at indbetalingerne til disse pensionskonti var sket med midler, der helt eller delvist stammede fra strafbare handlinger, som indehaveren af kontiene tidligere var dømt for.

Byretten godkendte beslaglæggelsen

Byretten besluttede, at indeståenderne på de to pensionskonti skulle beslaglægges, og at beløbene først skulle anvendes til det offentliges krav på sagsomkostninger og dernæst krav på konfiskation. Byretten fandt, at indbetalingerne på pensionskontiene stod i misforhold til hendes lovlige indkomst- og formueforhold, og at beslaglæggelse kunne ske, såfremt midlerne på pensionskontiene helt eller delvist stammede fra strafbare handlinger. 

Indehaveren af pensionskontiene kærede byrettens kendelse til landsretten.

Landsretten ophævede beslaglæggelsen

Landsretten fandt, at der ikke kunne foretages beslaglæggelse af indeståenderne på pensionskontiene, idet en sådanne mulighed ville indebære en mere fordelagtig retsstilling, end hvad der ville gælde for øvrige kreditorers adgang til at foretage arrest i strid med ligestillingsformålet, der var forudsat fra lovgivers side at gælde efter retsplejelovens § 802, stk. 3. Dette uagtet, at midlerne var helt eller delvist tilvejebragt ved midler, der måtte anses at stamme fra strafbare forhold, som indehaveren af pensionskontiene var domfældt for.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 21/14215.