26 okt 2020
Procesbevillingsnævnet
Om inddragelse af successionsaktiver i dødsbo
Procesbevillingsnævnet har den 22. oktober 2020 meddelt en gavegiver tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Østre Landsret den 25. august 2020 (B-389-20).
Sagen udsprang af dødsboet efter en kvinde, som af sin far i 2017 og 2018 fik overdraget to ideelle anparter i to ejendomsselskaber tilhørende faren.
I forbindelse med overdragelserne blev der udarbejdet gavebreve, hvoraf det blandt andet fremgik, at gaverne blev givet som led i et samlet generationsskifte af ejendomsvirksomheden, og at det var farens ønske, at gaverne skulle forblive i datterens slægt mindst til og med datterens børn. Det fremgik samtidig af gavebrevene, at anparterne i tilfælde af datterens død skulle tilfalde hendes børn som successionsarvinger efter princippet i arvelovens § 60.
Datteren døde i 2019, og under dødsbobehandlingen opstod der en tvist om, hvorvidt de ideelle anparter skulle indgå som aktiver i dødsboet, eller gå videre i en successionsrækkefølge uden om dødsboet.
Skifteretten bestemte, at anparterne skulle indgå i dødsbo som aktiver
Skifteretten traf afgørelse om, at anparterne skulle indgå i dødsboet og værdiansættes heri under henvisning til, at skifteretten efter boafgiftslovens §§ 1 og 8 skulle foretage af en boafgiftsberegning af afdødes aktiver på dødsdagen, og at blandt andet bestemmelsen om successionsrækkefølge ikke ændrede herpå. Skifteretten anførte desuden i sin afgørelse, at anparterne herefter ville indgå i arveudlodningen efter bestemmelserne i successionsrækkefølgen.
Landsretten stadfæstede skifterettens afgørelse
Landsretten stadfæstede efterfølgende ved en kendelse af 25. august 2020 skifterettens afgørelse i henhold til grundene.
Procesbevillingsnævnets sagsnummer
Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 2020-22-0339.