Gå til sidens indhold

Højesteret

23 aug 2022

Højesteret

Domstolsprøvelse af beslutninger om indlæggelse

Adgang til domstolsprøvelse af beslutninger om indlæggelse i henhold til foranstaltningsdom, som gav mulighed for indlæggelse

Sag 97/2021

Kendelse afsagt 19. august 2022

Anklagemyndigheden
mod
T

T blev i 2019 dømt til at undergive sig ambulant psykiatrisk behandling ved psykiatrisk afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen, således at Kriminalforsorgen sammen med overlægen kan træffe bestemmelse om indlæggelse. T blev i juli 2020 og september 2020 indlagt på baggrund af foranstaltningsdommen.

Sagen angik for Højesteret, om der efter straffelovens § 72, stk. 2, var adgang til domstolsprøvelse af beslutningerne om at indlægge T.

Højesteret udtalte, at der i forarbejderne til bestemmelsen er holdepunkter for, at sådanne beslutninger om indlæggelse skal anses for omfattet af bestemmelsen. Højesteret bemærkede i den forbindelse, at der i forarbejderne sondres mellem bl.a. domme til behandling, hvor udgangspunktet er, at den domfældte skal være indlagt, og domme til ambulant behandling, hvor udgangspunktet er, at den domfældte ikke skal være indlagt.

På den baggrund fastslog Højesteret, at der var adgang til domstolsprøvelse i den foreliggende situation, hvor T havde anmodet herom.

Landsretten var kommet til et andet resultat.

Læs hele kendelsen i sag 97/2021 (pdf)