Gå til sidens indhold

Retten i Herning

03 maj 2018

Retten i Herning

Vold mod to polititjenestemænd

Vold mod to polititjenestemænd, som overskred deres beføjelser, da de gik ind i en lejlighed for at påtale for høj musik

En sen aftentime i september 2017 modtog politiet en anmeldelse om, at der blev spillet for høj musik fra en lejlighed i Ikast. Da politiet ankom til ejendommen efter midnat var musikken blevet slukket. Politiet kontaktede beboeren i den lejlighed, hvorfra der var spillet høj musik. Han nægtede forholdet og ønskede ikke at tale med politiet. En af politifolkene satte sin fod i døren, og de to politifolk fulgte med manden ind i lejligheden. I lejlighedens stue opstod der diskussion mellem manden og de to politifolk, og det endte med, at manden slog ud efter den ene af betjentene og truede med at slå dem ihjel.
 
Manden blev tiltalte for overtrædelse af straffelovens § 119, stk. 1, og 3, som handler om den, som begår vold og trussel om vold imod personer i offentlig tjeneste. Det skal bemærkes, at det er en regel, som giver mulighed for at idømme højere straf for forbrydelser
begået imod personer i offentlig tjeneste.
 
Retten fandt, at de to politifolk med henvisning til den banale lovovertrædelse, som var bragt til ophør ved deres ankomst til stedet, ikke mod tiltaltes vilje havde haft ret til at tiltvinge sig adgang til mandens lejlighed. Da de to politifolk havde udført en ulovlig tjenestehandling, kunne reglen i straffelovens § 119, stk. 1, og 3, ikke bringes i anvendelse. I stedet blev manden dømt for forsøg på vold efter straffelovens § 244, og trusler efter straffelovens § 266.
Da manden havde en psykisk sygdom, blev han idømt en behandlingsdom.
 
SS 99-114/2018