Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Forkyndelse 

Retterne kan forkynde på en række forskellige måder. Det er den enkelte ret, der beslutter, hvilken metode de bruger. Alle forkyndelsesmetoder er lige gode, gyldige og lovlige.

Metoder til forkyndelse: 

 • Forenklet digital forkyndelse
  Retten kan sende en besked med Digital Post (e-boks) til den person, som skal møde i retten, stævnes eller have en retsafgørelse. Juridisk set vil den digitale meddelelse være modtaget og forkyndt, så snart den bliver åbnet, flyttet eller slettet. Modtageren vil få besked i en pop-up på skærmen, og retten vil modtage en kvittering fra modtagerens postkasse. Hvis modtageren ikke åbner, flytter eller sletter sin meddelelse, vil retten gå videre med en af de andre metoder til forkyndelse.
   
 • Digital forkyndelse
  Retten kan også vælge at sende en meddelelse med Digital Post (e-boks), som juridisk set først er modtaget og forkyndt, når modtageren svarer på henvendelsen fra retten. Svaret kan ske ved hjælp af digital signatur eller ved at sende en personligt underskrevet kopi af meddelelsen til retten.
   
 • Brevforkyndelse
  Retten sender sin meddelelse med fysisk brev-post. Modtageren skal underskrive et særligt bevis på, at han eller hun har modtaget meddelelsen. Beviset skal sendes til retten, og først da er meddelelsen forkyndt.
   
 • Telefonforkyndelse
  Retten ringer til den person, der skal have forkyndt en meddelelse. Han eller hun skal også have meddelelsen på skrift. Efter samtalen sender retten en bekræftelse på, at der er sket telefonisk forkyndelse.
   
 • Stævningsmandsforkyndelse
  Retten giver den meddelelse, der skal forkyndes, til en stævningsmand. Stævningsmanden opsøger modtageren på hans eller hendes bopæl, opholdssted, arbejdsplads eller lignende. Hvis stævningsmanden ikke træffer modtageren personligt, kan der ske forkyndelse over for hans eller hendes familie, udlejer, arbejdsgiver, ansatte m.fl.
   
 • Politiforkyndelse
  R
  etten beder politiet finde modtageren, hvis de andre metoder ikke har resulteret i en forkyndelse.
   
 • Statstidende
  En meddelelse kan i sidste ende forkyndes gennem Statstidende, hvis politiet ikke kan finde ham eller hende. I forbindelse med forkyndelse gennem Statstidende orienteres modtageren også med post. I meddelelsen i Statstidende opfordres den pågældende til at kontakte retten.

Bestemmelserne om forkyndelse står i retsplejelovens §§ 155-165.

Til top Sidst opdateret: 24-02-2017 
DomstolsstyrelsenseperatorStore Kongensgade 1-3seperator1264 København K.seperatorTelefon: 70103322seperatorEmail: Se alle adresser her