Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Hvad er en civil sag? 

Der er i princippet ingen begrænsninger for, hvad en civil retssag kan handle om. Her kan du læse mere om de forskellige typer af sager.

De fleste civile retssager drejer sig om krav på betaling af et beløb eller brud på en aftale. Men en civil sag også handle om mere personlige spørgsmål i forbindelse med eksempelvis skilsmisse. Der er dog særlige regler for behandlingen af sager om skilsmisse, forældremyndighed og faderskab.

Hvis to eller flere personer har samme krav, kan de også vælge at føre sagen sammen i et såkaldt gruppesøgsmål.

Konflikter mellem lejere og udlejere behandler boligretten.

Småsager

Hvis der er tale om en mindre sag, kan den føres som en såkaldt småsag. Særlige regler for småsager gør behandlingen både billigere og hurtigere. Læs mere om reglerne for småsager.

Mortifikation

Civilretten behandler også sager om pantebreve, som er blevet væk uden at være aflyst i tingbogen (mortifikation). Læs mere om mortifikation.

Forbud og påbud

Du kan bede retten om at meddele et forbud eller et påbud til din modpart i sagen, hvis du mener, at modparten gør noget, der krænker din ret. Hvis retten meddeler et forbud eller påbud, betyder det, at modparten ikke må foretage den pågældende handling, så længe sagen varer. Læs mere om forbud og påbud.

Få din sag behandlet hurtigst muligt

Læs hvad du kan gøre, for at din sag bliver hurtigere behandlet.

Til top Sidst opdateret: 02-10-2017 
DomstolsstyrelsenseperatorStore Kongensgade 1-3seperator1264 København K.seperatorTelefon: 70103322seperatorEmail: Se alle adresser her