Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Fra Rudkøbing til Amalienborg 

Birgit Sølvbjerg har for nyligt fejret 50-års jubilæum ved de danske domstole. Hun peger på digitalisering og skiftet fra ’Des’ til ’dus’, som de største ændringer i hendes arbejdsliv gennem årene.

Birgit Sølvbjergs historie ved de danske domstole begynder i slutningen af 1960'erne, da hun bliver kontorelev på dommerkontoret i Rudkøbing. Hendes nærmeste kolleger er ældre damer, alle på kontoret er "Des" med hinanden, dommeren tiltales altid i tredjeperson, og det er ikke velanset at gå med lange bukser eller lårkorte kjoler.

Ungdomsoprør og beatgeneration synes uendeligt langt væk fra Birgits Sølvbjergs skrivebord, hvorfra hun skriver side op og side ned på seks til syv gennemslag med karbonpapir. Laver hun en fejl, må hun i gang med at rette i alle kopierne med blækviskelæder.

I det sidste halve år af elevtiden ansættes en kontordame, som ikke er så optaget af etiketten. Birgit og kollegaen beslutter sig for at sige 'du' til hinanden og for øvrigt lægge 50 øre i en kasse, hver gang de siger 'De'. Med tiden bugner kassen, og pengene bliver brugt på en tur med spritbåden Faaborg/Gelting.

Tydelig rangorden
Af og til bliver Birgit Sølvbjerg afbrudt i sit arbejde af en af de ældre kontoransatte, som kalder hende ind til sig, fordi der skal hentes et aktstykke i en skuffe på vedkommendes kontor.

"Der var en tydelig rangorden, og som elev var jeg allernederst. Jeg mødte først ind om morgenen med posten, som jeg havde hentet på posthuset, og jeg gik som den sidste. I ferier og på helligdage ringede både dommeren og bedemanden på hos mig privat for henholdsvis at få mig til at være sekretær ved grundlovsforhør og underskrive en "jordseddel", så bedemanden kunne foretage en begravelse. Dengang stod jeg stort set altid til rådighed og arbejdede også om lørdagen", erindrer Birgit Sølvbjerg, som den 1. august 2019 kunne fejre 50-års jubilæum i det danske domstolsvæsen. 
Alle ansatte ved domstolene er i mellemtiden blevet 'dus' med hinanden.

Et arbejdsliv
Ved domstolsreformen i 2007 siger Birgit Sølvbjerg efter 38 år farvel til kontoret på Langeland og flytter arbejdsplads til Retten i Svendborg. Her regner hun med at blive, indtil hun skal pensioneres. De nærmere omstændigheder omkring hendes otium har hun tænkt over, men endnu ikke taget en endelig beslutning om.

"Meget af ens liv går jo med at være på arbejde, og det var først, da mit jubilæum nærmede sig, at jeg begyndte at overveje, hvordan min fremtid som pensionist skal se ud", siger hun.

En ting er helt sikkert: Det kommer ikke til at skorte på minder fra et langt arbejdsliv for ret og retfærdighed at tænke tilbage på.

"I forbindelse med mit 40-års jubilæum, skulle jeg i audiens hos Kronprins Frederik for at takke for min fortjenstmedalje. Jeg blev efterfølgende skriftligt bedt om at indsende en levnedsbeskrivelse, men trak opgaven lidt ud. Det udløste en rykker fra Amalienborg", fremhæver Birgit Sølvbjerg med et smil.

Mødes telefonisk og elektronisk
Årene i Rudkøbing, som var en lille retskreds, gav Birgit Sølvbjerg erfaring inden for mange forskellige områder. Hun var blandt andet foged, notar, behandlede civile sager, straffesager og skiftesager og var med dommeren i retten under alle retsmøder. Nogle gange kunne hun sidde i retten hele dagen under behandling af en civil sag, hvor der måske kun blev skrevet en halv side i den sorte protokol. Den seneste tid i hendes karriere har hun primært beskæftiget sig med dødsboer. Skiftet fra karbonpapir til computer er, ifølge Birgit Sølvbjerg, den væsentligste forskel i hendes arbejdsliv.

"Tidligere mødtes vi med arvingerne i dødsbosager, men i dag klares alt telefonisk og elektronisk. Det er sjældent, vi møder borgerne. Udviklingen går i retning af et papirløst domstolsvæsen og samfund generelt. Digitalisering har mange fordele, men vi skal også huske, at det er mennesker, vi har at gøre med ved domstolene", fastslår Birgit Sølvbjerg.

Stort til lykke til Birgit!

Fakta:
Birgit Sølvbjerg begyndte som kontorelev i Rudkøbing den 1. august 1969.
Det eneste andet arbejde hun har haft, ud over ved Danmarks Domstole, er i en frugtforretning, hvor hun var ansat i en periode før handelsskolen.
I sin fritid holder Birgit Sølvbjerg sammen med sin mand hus og have, passer deres 'Netto-hund", rejser, går ture og dyrker gymnastik.

Til top Sidst opdateret:  
DomstolsstyrelsenseperatorStore Kongensgade 1-3seperator1264 København K.seperatorTelefon: 70103322seperatorEmail: Se alle adresser her