Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

TV om domstolene 
07-02-2018 

Retten Indefra på DR1 giver et usædvanligt indblik i arbejdet ved Danmarks Domstole. Programmerne følger en række mennesker og konkrete sager i retten.

En ny tv-serie tager os med ind i en række sager ved retten i Roskilde. Impact Tv har i 1½ år fået en helt unik adgang til borgere, som enten selv har anlagt en sag eller er indkaldt i sager ved retten. Samtidig fortæller dommere, forsvarere og anklagere om deres arbejde og de aktuelle sager. Første program sendes på DR1 den 7. februar kl. 20:30.

Viden fra film og tv

”Vi er gået med i projektet, fordi det giver os en enestående mulighed for at skildre, hvad vi arbejder med til daglig. Og det er vores håb, at vi på den måde kan supplere det indtryk af livet i en byret, som de fleste mennesker alene har fra film og tv,” siger retspræsident Jørgen Lougart fra Retten i Roskilde.

”Vi ved bl.a. fra vores deltagelse i undervisning af gymnasieelever, at det er meget få mennesker, som har overværet en retssag, og at det overrasker mange, at sagerne, hvad enten det er straffesager eller civile sager, foregår i en relativt afslappet og rolig atmosfære, hvor der er tid til, at alle implicerede kan fremkomme med deres synspunkter om sagen. ”

Sager alle kan ende i

I det første af seks programmer, følger vi to straffesager. Dels en sag om cykeltyveri og vold, dels en sag om et biltyveri og efterfølgende hærværk.

”Nyhedsmedierne interesserer sig forståeligt nok især for de store principielle civile sager eller de mere dramatiske straffesager om terror eller bandekriminalitet, men med denne serie får man et indblik i, at straffesager også kan vedrøre situationer, som alle kan ende i, og at civile sager ikke er forbeholdt erhvervsdrivende eller behøver at vedrøre store økonomiske værdier,” siger retspræsident Jørgen Lougart.

I programmet følger vi sagerne fra start til slut og hører både den formelle dom og er med, når dommeren bagefter uddyber og forklarer, hvad retten lagde vægt på, for at nå til sin konklusion. I straffesagerne er der en dommer og to lægdommere. Lægdommerne er almindelige borgere, der er med til at både at dømme skyld og den eventuelle straf.

I andet program følger vi dommer Mogens Pedersen, som har to civile sager ved retten; dels en erstatningssag, som en familie har anlagt efter det, de mener er fejlbehandling af deres afdøde kræftramte mor, dels en sag, hvor en racerkører anklages for at have misligholdt sin kontrakt.
Til top Sidst opdateret: 07-02-2018 
DomstolsstyrelsenseperatorStore Kongensgade 1-3seperator1264 København K.seperatorTelefon: 70103322seperatorEmail: Se alle adresser her