Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Derfor udsættes straffesager 
14-01-2015 

Justeret den 12.02.15: Sygdom, manglende forkyndelse eller tiltalte og vidner, der ikke dukker op til et retsmøde er de tre hyppigste grunde til, at et retsmøde i en straffesag bliver udsat til senere.

Der er rigtig mange brikker, der skal falde på plads, for at en straffesag gennemføres i retten som planlagt. Derfor er der også rigtig mange forskellige grunde til, at et retsmøde i en straffesag bliver aflyst og udsat til et senere tidspunkt. Det viser tallene fra en ny landsdækkende undersøgelse, som by- og landsretter har gennemført om årsager til forsinkede straffesager.

Undersøgelsen er baseret på 1.415 udsatte eller omberammede straffesager ved by- og landsretter i en periode på fem uger i efteråret 2014. Den viser, at sygdom og andet lovligt forfald er den hyppigste årsag til udsættelse - ca. 19 % af de aflyste retsmøder. Næsten lige så mange sager bliver udsat på grund af manglende forkyndelse - den officielle besked til den tiltalte eller et vidne om, at velkommende skal møde op i retten. Og ca.15 % af straffesager blev forsinket, fordi den tiltalte eller vidner ikke dukkede op til det retsmøde, de var indkaldt til. Lovligt forfald, manglende forkyndelse og udeblivelser er dermed de hyppigste årsager til forsinkelse af straffesager.

”Ved Danmarks Domstole arbejder vi for ret og retfærdighed ved at træffe de rigtige afgørelser i rette tid. Resultaterne skal vise os, om vi kan gøre noget mere for at leve op til vores mål for 2013-2018 om blandt andet korte sagsbehandlingstider,” siger Charlotte Münter, direktør i Domstolsstyrelsen.

”Vi kan konstatere, at der ikke er en enkeltstående begrundelse, som kan forklare, at straffesager må udsættes eller omberammes. Det ville have været lettere at gå til. Men det er også et tegn på, at vi i forvejen gør meget for, at straffesager ikke forsinkes,” siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen, og fortsætter:

”Vi kan ikke undgå, at nogle retsmøder bliver aflyst. Og undersøgelsen peger ikke entydigt på en simpel løsning. Så på mange måder er det det lange seje træk. Vi vil se både lokalt og i fællesskab, om vi kan finde tiltag, der kan sikre, at flere straffesager gennemføres til tiden.”

Forsvarerskifte og yderligere efterforskning
En straffesag kan blive forsinket, fordi den tiltalte vælger at skifte forsvarer.

”Det kan ikke undgås. Det frie forsvarervalg er en væsentlig del af den tiltaltes rettigheder. Men det er klart i vores interesse, at ønsket om en anden forsvarer bliver meddelt tidligt og ikke meget tæt på datoen for retsmødet. For så skal retterne i gang helt forfra med at reservere tider i dommerens, anklagerens og forsvarerens kalendere,” forklarer Merethe Eckhardt.

Undersøgelsen viser også, at der af og til kan være behov for at finde en ny dato til et planlagt retsmøde, når politiet undervejs finder ud af, at der er behov for yderligere efterforskning.

Bedre muligheder for at indkalde til retsmødet
Retterne kan i samarbejde med den lokale anklagemyndighed og politiet blive bedre til at give den tiltalte eller et vidne besked om at møde op i retten. Manglende forkyndelse, som det kaldes i domstolenes verden, har nemlig været årsag til en udsat straffesag i alt 264 gange i den periode, hvor sagerne blev optalt. Det afhænger af sagstypen, om det er retten eller anklagemyndigheden, der sørger for at forkynde for tiltalte og vidner, men fælles er, at det kan være svært at finde fysisk frem til folk – især dem, der ikke vil findes.

”Erfaringerne viser, at retterne allerede er kommet godt i gang med at indkalde den tiltalte og vidner via telefon frem for, at en stævningsmand kører ud og personligt overrækker en indkaldelse. Derudover ser domstolene frem til en ny mulighed for at indkalde til retsmøder digitalt via e-boks, som er på vej,” fortæller Merethe Eckhardt.

”Jeg håber, at de nye muligheder for forkyndelse vil gøre det nemmere for både domstolene og andre myndigheder at meddele den tiltalte eller et vidne, at de skal møde op i retten på et bestemt tidspunkt,” siger Merethe Eckhardt.

Andre grunde til udsættelser
De resterende – ca. 31 % – af de udsatte eller omberammede sager skyldes en god blanding af forskellige årsager, som fx forkert tidsskøn, mangel på mentalerklæring eller personundersøgelse, manglende anholdelse af den tiltalte mm.

 

Fakta:

  • Alle by- og landsretter samt Grønlands Landsret har registreret årsager til udsatte eller aflyste straffesager i september og oktober 2014.
  • Hvert år gennemføres der ca. 175.000 straffesager ved by- og landsretter.
  • Deltagelse i begravelse, sygdom eller en udenlandsrejse, som er bestilt før man har modtaget indkaldelse, vurderes som regel som lovligt forfald. Det er dog retten, der afgør, om du er lovligt forhindret i at møde i retten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Tallene for udeblivelser er justeret den 12.februar 2015. 

Til top Sidst opdateret: 14-01-2015 
DomstolsstyrelsenseperatorStore Kongensgade 1-3seperator1264 København K.seperatorTelefon: 70103322seperatorEmail: Se alle adresser her