Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Skoleklasser og andre grupper 

Retsmøder er offentlige. Enhver kan derfor komme ind og høre på. Dommeren kan nægte adgang for personer under 15 år, men dette er dog normalt ikke noget problem, hvis der er tale om besøg af en skoleklasse, som ledsages i retten af en eller flere lærere.

Du kan på siden - Nyheder>Retslister - se hvilke sager der er berammet i næste uge.

Alt i retten foregår mundtligt. Det betyder, at tilhørerne nemt kan følge med i, hvad der foregår. Pladsen i retssalen er begrænset. Hvis du kommer med en hel skoleklasse eller en anden stor gruppe, bør du derfor af praktiske grunde træffe aftale med retsbetjent Arne Tvede Larsen på tlf. 41 93 16 72 på forhånd. Du kan samtidig - også tidligere end vi offentliggør retslister - få at vide, hvornår der bliver behandlet straffesager, som dine elever kan have udbytte af at overvære.

Et retsmøde kan blive aflyst med kort varsel. Selv om du har lavet aftale med rettens kontor, er det derfor en god ide at ringe igen samme morgen for at høre, om du kan regne med, at retsmødet bliver til noget.

Normalt kan dommeren - og eventuelt også anklageren og/eller forsvareren - efter retsmødet svare på spørgsmål, så du og eleverne kan få forklaring på ting, I muligvis ikke har forstået. I kan også spørge om mere generelle forhold. Dog kan der somme tider være så travlt i retten, at der ikke bliver tid til denne service.

Specielt når en større gruppe overværer et retsmøde, er det selvfølgelig vigtigt, at alle tager hensyn til retssagen der overværes. Så vidt muligt bør tilhørerne kun komme ind i retslokalet eller forlade det i pauser.

Danmarks Domstole har udviklet et omfattende undervisningsmateriale om domstolene og retssystemet, som giver eleverne en god baggrund for at forstå, hvad der foregår i retten og under retsmødet. Find det på www.kenddinret.dk

Hvis du har spørgsmål til dette, er du velkommen til retsbetjent Arne Tvede Larsen på telefon 4193 1672.

Til top Sidst opdateret: 28-05-2015 
Retten i HjørringseperatorSct. Knuds Park 8seperator9800 HjørringseperatorTelefon: 99685600seperatorEmail: hjorring@domstol.dk