Gå til sidens indhold

Retten i Herning

17 apr 2024

Retten i Herning

20 dagbøder á 400 kr. for påkørsel af cyklist med døden til følge

Dom afsagt: 24. januar 2024

64-årig mand idømt bøde og betinget frakendelse af førerretten i 3 år for den 18. juni 2023 at have påkørt en cyklist på Vejlevej ved Tarm, der afgik ved døden

Sagsnummer: 99-2853/2023

Sagen kort fortalt

Manden var tiltalt for den 18. juni 2023 ca. kl. 09.50 at have ført personbil uden at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre samt undladt under overhaling at holde tilstrækkelig afstand til siden, idet han påkørte en cyklist, der cyklede i højre side af Vejlevej mod vest. Da cyklisten afgik ved døden, var han også tiltalt for uagtsomt manddrab.

Manden nægtede sig skyldig. Han forklarede, at han kørte 60-70 km/t, og at der ikke var modkørende. Han så cyklisten og trak over mod den anden vejbane for at komme uden om cyklisten. Forenden af bilen var en smule ud over midterstriberne af vejen, og cyklisten var på kantlinjen eller en smule på højre side af den. Cyklisten kiggede over sin venstre skulder og drejede ud foran ham, og så sagde det ”bang”. Han ramte cyklisten med forreste højre hjørne af bilen. Det var ikke på grund af uopmærksomhed, at han påkørte cyklisten.

En bilinspektør forklarede blandt andet, at cyklisten i sammenstødspunktet havde været placeret 0,2 meter på den anden side af kantlinjen mod kørebanen, og at cyklen blev ramt bagfra af bilen. Bilen ramte cyklen med sin højre forende af bilen. Foreholdt den tiltaltes forklaring, var det ikke muligt for bilinspektøren at sige noget om, hvordan cyklisten havde kørt op til sammenstødspunktet. Cyklen blev hægtet på bilens front ved sammenstødet og kørte med sådan et stykke af vejen. Bilinspektøren forklarede, at sammenstødet skete, fordi der ikke var holdt nok afstand til cyklisten.

Dommens resultat

Retten lagde efter bilinspektørens erklæring og forklaring til grund, at tiltalte påkørte cyklisten bagfra, mens cyklisten befandt sig 0,2 meter ud over kantlinjen. Efter tiltaltes og bilinspektørens forklaring blev det lagt til grund, at vejstykket var lige og uden forhindrer eller manglende udsyn, ligesom der ikke var modkørende og dermed var plads til, at tiltalte kunne trække ud i den modkørende vognbane. Da tiltalte på trods heraf ikke trak ud og undveg cyklisten, havde han tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og undladt at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, og han blev, da cyklistens død var forårsaget af uheldet, derfor fundet skyldig i forholdene.

Straffen blev fastsat til 20 dagbøder á 400 kr. Tiltalte blev også betinget frakendt førerretten i 3 år.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Herning den 24. januar 2024.