Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

36-årig svensk statsborger idømt fængsel i 3 år og udvist for bestandig 
20-09-2019 

36-årig svensk statsborger idømt fængsel i 3 år og udvist for bestandig for groft røveri mod pengetransport, begået i 2009 i Valby. DNA-match var sket i 2017.

Røveriet blev begået i oktober 2009 med anvendelse af våben. De personer, der udførte røveriet, hindrede forfølgningen ved bl.a. at udspænde kæder og at lægge partisansøm på kørebanen. Udbyttet blev ca. 2,4 mio. kr. En mindre del af udbyttet blev sammen med forskellige effekter, der var anvendt ved røveriet, kort efter fundet i en lejlighed og to tilhørende loftsrum i Valby.

Tre svenske statsborgere blev i 2010 hver idømt fængsel i 3 år og 11 måneder for deltagelse i eller planlægning af røveriet.

I forbindelse med det såkaldte Prüm-samarbejde, hvor samarbejdslandene automatisk søger i deres spordatabaser efter match med oplyste dna-profiler, kunne det i 2017 konstateres, at den nu tiltaltes DNA medstørre og mindre sandsynligheder befandt sig forskellige steder i såvel lejligheden som loftsrummene i Valby. Tiltalte blev anholdt i Barcelona i efteråret 2018 på grundlag af en international arrestordre fra de danske myndigheder. Han blev efterfølgende bragt til Danmark, hvor han blev varetægtsfængslet.

Under sagen nægtede tiltalte sig skyldig.

Retten fandt det imidlertid uden enhver rimelig tvivl bevist, at tiltalte havde deltaget i røveriet, dog uden at hans præcise rolle kunne fastlægges nærmere. Retten lagde bl.a. vægt på de fundne DNA-spor, på at tiltalte i lighed med de tre tidligere dømte stammede fra Stockholm, på at tiltalte i Sverige efterfølgende ligeledes var dømt for et lignende røveri, og på at tiltalte ikke kunne given nogen plausibel forklaring på, at hans DNA befandt sig i lejligheden og i loftsrummene.

Retten fastsatte straffen til fængsel i 3 år. Tiltalte blev ved dommen udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til pressekontaktdommer Christian Lundblad, tlf.nr. 99 68 51 11 eller mail chl@domstol.dk.

Til top Sidst opdateret: 20-09-2019 
Retten på FrederiksbergseperatorHowitzvej 32seperator2000 FrederiksbergseperatorTelefon: 99685000seperatorEmail: frederiksberg@domstol.dk