Gå til sidens indhold

Retten i Esbjerg

17 apr 2024

Retten i Esbjerg

26-årig mand dømt til anbringelse i psykiatrisk afdeling

Dom afsagt: 16. april 2024

En 26-årig mand fra Esbjerg dømt til anbringelse i psykiatrisk afdeling uden længstetid for at have udøvet vold og truet med at øve vold mod tjenestegørende medarbejdere på Psykiatrisk Afdeling og for at have overtrådt lovgivningen om euforiserende stoffer.

Den 26-årige mand truede flere gange personalet på Psykiatrisk Afdeling med, at han ville slå dem ihjel eller lignende og udøvede også vold imod dem. Derudover blev han mange gange fundet i besiddelse af euforiserende stoffer til eget brug på afdelingen.

Sagsnummer: SS 67/2024


Sagen kort fortalt

Den 26-årige mand, der var indlagt på Psykiatrisk Afdeling, var tiltalt for flere gange at have truet personalet på afdelingen med, at han ville slå dem ihjel eller lignende. Han var endvidere tiltalt for at have udøvet vold mod en medarbejder ved at løbe ind i medarbejderen og skubbe hende, idet han ville have fat i hendes nøglekort, fordi han ville ud. Tiltalte var endvidere tiltalt for med en genstand at have angrebet en medarbejder, idet han slog til to glas indeholdende juice, i retning mod medarbejderen, hvilket medførte, at hun blev ramt af glassenes indhold. Derudover var han mange gange tiltalt for at have været i besiddelse af stoffer til eget brug på afdelingen.

Dommens resultat

På baggrund af bevisførelsen blev den 26-årige fundet skyldig i truslerne mod medarbejderne, ligesom han blev fundet skyldig i at have udøvet vold mod medarbejderen i forbindelse med, at han ville have fat i nøglekortet og for at have angrebet en medarbejder med en genstand i form af juice. Derudover blev han dømt for mange gange at have været i besiddelse af stoffer til eget brug på afdelingen. Han blev derimod frifundet for at have stjålet en sandwich og for et yderligere trusselsforhold.

Anklagerens påstand var, at tiltalte ikke skulle straffes men dømmes til anbringelse i psykiatrisk afdeling. Anklageren fremsatte endvidere påstand om, at der ikke skulle fastsættes en længstetid for foranstaltningen.

Rettens fandt, at tiltalte efter de lægelige oplysninger i sagen måtte anses for at have været utilregnelig på grund af sindssygdom på gerningstidspunkterne. For at forebygge yderligere lovovertrædelser blev tiltalte herefter uden fastsættelse af længstetid dømt til anbringelse i psykiatrisk afdeling.


Sagen var en nævningesag.

Den tiltalte ankede straks dommen til frifindelse, subsidiært formildelse.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Esbjerg den 16. april 2024.