Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Brug af falsk nummerplade er dokumentfalsk 
20-08-2014 

 
   
Det tager ofte lang tid at sætte en veteranbil i stand, og mens der arbejdes på bilen, er den ikke indregistreret med nummerplade. En pensionist sidst i 60’erne ejede flere veteranbiler, og han var næsten færdig med at sætte en af dem i stand. Han havde bestilt prøveplader, så han kunne køre bilen til syn.
 
Før han havde fået prøvepladerne, ville han køre ca. 300 meter ned til den nærmeste benzintank for at tanke benzin og tjekke lufttryk i dækkene. Bilen havde bagpå en gammel prøveplade, hvor datoen for længst var udløbet. Pensionisten havde en samling nummerplader på væggen i værkstedet, blandt andet også en ”cykelstativ-nummerplade”, en såkaldt 3. nummerplade, hængende, hvor han havde fjernet ét tal, malet tallene og sat andre kanter på, så den lignede en gammel prøveplade.  Denne ”prøveplade” satte han foran på veteranbilen, inden han kørte til benzintanken. På vej derned blev han standset af politiet.
 
Når man bruger en falsk nummerplade, som ligner en original nummerplade, så er det dokumentfalsk. Det er en alvorlig forbrydelse efter straffeloven, fordi det er meningen, at man skal kunne stole på, at nummerplader stammer fra en offentlig myndighed. Selvom pensionisten forklarede, at det var en uovervejet og spontan handling at benytte den falske nummerplade, så fik pensionisten en dom med en fængselsstraf på 30 dage og en bøde på 1.000 kr. Pensionisten var ikke tidligere straffet, og når man også tog hensyn til hans alder, så blev dommen undtagelsesvis gjort betinget, så han kun skal i fængsel, hvis han laver ny kriminalitet det næste år. Pensionisten forsikrede i retten, at han absolut ikke havde tænkt sig at gøre det igen og modtog dommen.
 
SS R5-1637/2014
Til top Sidst opdateret: 20-08-2014 
Retten i SvendborgseperatorChristiansvej 41seperator5700 SvendborgseperatorTelefon: 99683200seperatorEmail: svendborg@domstol.dk