Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Skoleklassers besøg i retten 

Hvis du underviser i samfundsforhold, herunder i hvordan domstolene fungerer, kan klassen få stort udbytte af at besøge retten for at overvære en retssag.
 
For at få mest mulig udbytte af et besøg i retten, vil det være en god ide inden besøget at besøge hjemmesiden www.kenddinret.dk, som er domstolenes læringsunivers, hvor der findes forløb og materialer til undervisning om det danske retssystem. Materialet er gratis og kan frit benyttes til undervisningen. På siden kan du læse om rettens arbejde og om retssystemet, ligesom du kan få testet din viden om rettens arbejde.
 
Når man besøger retten skal man være opmærksom på, at mobiltelefoner ikke må være fremme under retsmøder og de skal være slukket eller sat på flytilstand.

Aftaler om besøg i retten kan aftales med retsbetjent Anders Ryberg Olsen på aro@domstol.dk.

Folkeskolernes 8. og 9. klasse:
Domstolene lancerede i 2012 et website om retssystemet i Danmark, som er beregnet til undervisning i samfundsfag i folkeskolernes 8. og 9. klasse. På folkeskole.kenddinret.dk findes videoer og animationer fordelt på tre områder: rettens arbejde, retssystemet og retsstaten. Derudover finder der et udskriftsvenligt opslagsværk, Retslex, en quiz samt en række debatspørgsmål og opgaver. Websitet indeholder også en lærervejledning med inspiration til et spændende og lærerigt undervisningsforløb. Materialet kan også bruges i historieundervisningen.

Gymnasier:
Domstolene har netop udviklet et forløb om retssystemet og kriminalitet til undervisning i samfundsfag i gymnasiet. Undervisningsforløbet stækker sig over 10 moduler, hvor eleverne i nogle moduler har traditionel klasseundervisning, mens de i andre moduler skal ud af klasseværelset og ind i retten. Undervisningen tager udgangspunkt i principper og aktiv læring, hvor lærere og elever får mulighed for at møde nogle af rettens aktører samt mulighed for selv at prøve at gennemføre en fiktiv retssag. På gymnasium.kenddinret.dk, kan lærerne læse mere samt hente vejledning og materiale til undervisningen.

Retten kan kun tilbyde et begrænset antal undervisningsforløb om året. Fra 2018 vil retten igen tilbyde undervisningsforløb om retssystemet og kriminalitet, og aftale herom kan laves ved at sende en mail til retsassessor Ulla Storm på uls@domstol.dk eller ved telefonisk henvendelse til Ulla Storm på 99 68 32 51.

 Læs tidligere elevers vurdering af forløbet her.

Til top Sidst opdateret: 19-09-2018 
Retten i SvendborgseperatorChristiansvej 41seperator5700 SvendborgseperatorTelefon: 99683200seperatorEmail: svendborg@domstol.dk