Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

 Nævning eller domsmand 

 
10.000 danskere er lægdommere. Som enten domsmænd eller nævninge er de med til at dømme i en række straffesager. Lægdommerne er på en række punkter ligestillede med de juridiske dommere og har samme ansvar for de afgørelser, de træffer.

Hvordan bliver man lægdommer?

Nævninge og domsmænd bliver udtaget for fire år ad gangen. Det er et borgerligt ombud, og det vil sige, at man med nogle få undtagelser er forpligtet til at virke som domsmand eller nævning, hvis man bliver udtaget.

Udtagelsen sker på den måde, at et særligt udvalg i hver kommune - grundlisteudvalget - vælger et antal borgere, som udvalget anser for at være egnede til at fungere som nævninge eller domsmænd. De valgte bliver optaget på en såkaldt grundliste. På øerne sender kommunerne grundlisterne til Præsidenten for Østre Landsret. I Jylland bliver listerne sendt til Præsidenten for Vestre Landsret.

Ved lodtrækning blandt de personer, der er optaget på grundlisterne, udtager landsretterne et antal personer til at virke som domsmænd og som nævninge.

Hvis du vil have svar på, hvilke opgaver man har som domsmand eller nævning, eller hvilken indflydelse man har på dommen, har vi produceret en film, som besvarer nogle af spørgsmålene.

Vi har også en kort præsentation af, hvordan arbejdet som lægdommer ved lands- og byret foregår.

 Se præsentation

Hvis du er interesseret i at blive nævning eller domsmand, skal du kontakte din kommune for at få nærmere information om, hvordan du optages på kommunens grundliste.

 

Til top Sidst opdateret:  
DomstolsstyrelsenseperatorStore Kongensgade 1-3seperator1264 København K.seperatorEmail: Se alle adresser her