Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Dom i injuriesag mod Politiken 
21-06-2016 

Københavns Byret har i dag afsagt dom i en sag anlagt af en journalist mod tidligere ansvarshavende chefredaktør for Politiken, Bo Lidegaard.
Sagen angik udtalelser, som Politiken bragte den 26. maj 2012 med overskriften: ”Kendt journalist og Stasi-jæger mistænkes for at være storspionen alle leder efter". Det fremgik af artiklen, at der var tale om den tidligere journalist ved Ekstra Bladet, [navn]. I artiklen anførtes det videre, at journalisten ifølge Politikens oplysninger var identisk med den offentlig kendte dansker, som koldkrigsforskeren [navn] havde fundet oplysninger om i det tyske Stasi-arkiv, og som denne havde omtalt som en hidtil ukendt agent, der skulle være af "en helt anden liga".

Ved dommen er Bo Lidegaard som ansvarshavende chefredaktør blevet dømt til at anerkende, at udtalelserne er fremsat med urette og er ubeføjet, og han er blevet straffet med 10 dagbøder à 1.000 kr. efter straffelovens § 267 om injurier.

Retten har herved lagt vægt på, at udtalelserne ikke alene kunne anses for en videreformidling af en sigtelse, men derimod en af Politiken fremsat ærekrænkende sigtelse, der hvilede på et for spinkelt grundlag og - sigtelsens alvor taget i betragtning - ikke kunne anses for berettiget ud fra hensynet til pressens ytringsfrihed og mediernes funktion. Retten har herved lagt vægt på, at Bo Lidegaard var bekendt med, at koldkrigsforskeren - som det også fremgår af artiklen - ikke ville "hverken be- eller afkræfte" oplysningen, og at han tidligere offentligt havde udtalt, at han kun manglede de afgørende og afslørende dokumenter, før han kunne gå offentligt ud med det navn, han var faldet over. Retten har herefter ikke fundet, at oplysningerne fra Politikens dengang to unavngivne kilder kunne føre til et andet resultat.

Bo Lidegaard er endvidere blevet dømt til at betale 100.000 kr. i tortgodtgørelse til journalisten.

Sagen har været behandlet under sagsnummer BS 36A-5308/2012

For yderligere oplysninger henvises til pressekontaktdommer Jens Stausbøll tlf. 20 24 21 76.

Til top Sidst opdateret: 21-06-2016 
Københavns ByretseperatorDomhuset, Nytorvseperator1450 København K.seperatorTelefon: 99687000seperatorEmail: kobenhavn@domstol.dk