Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

26 tiltalte frifundet i sagen om "knibtangsmanøvren" 
14-03-2008 

De tiltalte havde ikke tilsluttet sig dem, der kastede sten mod politiet ved demonstration den 1. marts 2007 til støtte for Ungdomshuset.

26 tiltalte frifundet i sagen om "knibtangsmanøvren"

De tiltalte havde ikke tilsluttet sig dem, der kastede sten mod politiet ved demonstration den 1. marts 2007 til støtte for Ungdomshuset.

Dom afsagt den 14. marts 2008 i sagerne SS 1.14388/2007 og SS 1.14165/2007.

Københavns Byret har idag frifundet 26 tiltalte for at have deltaget i grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted og for at have medvirket til vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod politifolk i forbindelse med en demonstration den 1. marts 2007 efter rydningen af Ungdomshuset.

Ingen af tiltalte i denne sag havde selv kastet sten mod politiet eller foretaget andre voldelige handlinger. De tiltalte blev frifundet, fordi de ikke ved deres tilstedeværelse i demonstrationen og efter at demonstrationen var opløst, havde tilsluttet sig gruppen af uromagere og fredsforstyrrere, der kastede sten mod politiet. De tiltalte havde ikke aktivt tilskyndet andre til at udøve vold, og kunne ikke blot ved deres tilstedeværelse anses for at have medvirket til andre demonstranters voldsudøvelse.

De tiltalte, der er mellem 16 og 65 år, blev anholdt den 1. marts 2007, kl. 17.58 på Nørrebrogade ved Sjællandsgade. Anholdelserne blev foretaget efter at politiet havde foretaget en såkaldt knibtangsmanøvre ved, at politiets gruppevogne fra Sjællandsgade kørte ud på Nørrebrogade og derved satte en kile ind i demonstrationen, således at demonstranter, der havde passeret Sjællandsgade, blev afskåret fra resten af demonstrationen. Ved grundlovsforhør den 2. marts 2007 blev 23 af de tiltalte varetægtsfængslet, og 3 tiltalte blev løsladt.

Der blev ved knibtangsmanøvren anholdt 49 personer. De politifolk, der foretog anholdelserne, har ikke efterfølgende kunnet forklare, hvilke personer de anholdt, og hvor de enkelte anholdte befandt sig ved anholdelsen. Det er derfor ved sagens afgørelse lagt til grund, at de tiltalte ved anholdelsen befandt sig der, hvor de selv har forklaret, at de befandt sig.

De tiltalte er i forbindelse med domsafsigelsen blev vejledt om retsplejelovens regler om erstatning for uberettiget anholdelse og varetægtsfængsling.

Dommen blev efter domsafsigelsen anket af statsadvokaten.

Til top Sidst opdateret: 14-03-2008 
Københavns ByretseperatorDomhuset, Nytorvseperator1450 København K.seperatorTelefon: 99687000seperatorEmail: kobenhavn@domstol.dk