Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Frifundet for manddrab 
15-11-2019 

20-årig mand frifundet ved nævningeting
Sagsnummer: 2250/2019
Sagen kort fortalt
Tiltalte, en 20-årig mand, var tiltalte for manddrab efter straffelovens § 237, ved den 15. december 2018 at have dræbt en 43-årig mand med knivstik. Han var endvidere tiltalt for i 3 tilfælde at have indført mindre mængder euforiserende stoffer til eget forbrug.
 
Tiltaltes påstand var frifindelse for manddrab.
 
Sagen var en nævningesag.
 
3 nævninger og en dommer fandt det ud fra oplysningerne i sagen bevist, at tiltalte var skyldig i manddrab. 3 nævninger og 2 dommere fandt det ikke med den til domfældelse tilstrækkelige sikkerhed bevist, at tiltalte var skyldig. Efter stemmeafgivningen blev tiltalte frifundet i dette forhold.
 
Det var i sagen oplyst, at afdøde den 15. december blev fundet død i sin lejlighed. Dødsårsagen var stik med en køkkenkniv. Kniven lå på et bord i afdødes lejlighed. Dødstidspunktet var bestemt inden for et interval på 10 timer. Tiltalte og afdøde havde i en del af dette tidsrum været sammen i afdødes lejlighed, hvor de begge havde taget euforiserende stoffer. De to mænd havde blandt andet indtaget et såkaldt ”designerdrug”, der var indkøbt fra udlandet via internettet, og som kan virke hallucinerende og fremkalde euforisk, aggressiv eller suicidal adfærd. Det kunne ikke konstateres, at der havde været andre i lejligheden. Det var i politiets gerningsstedsundersøgelse angivet, at det ikke var muligt at konkludere, om hændelsen var et drab eller selvmord, og at der ikke var tilstrækkeligt analysegrundlag til at opstille en hypotese. Retslægerådet havde blandt andet udtalt, at der med sikkerhed kun var påført en stiklæsion, og det kan ses ved både selvmord og drab.
 
Tiltalte blev i sagen i dømt en bøde for i tre tilfælde at have indført euforiserende stoffer.
 
Anklagemyndigheden har 14 dage til at overveje anke af dommen.
 
Tiltalte, der har været varetægtsfængslet siden december 2018, blev efter dommen løsladt.
 
Afgørelsesdato
Dommen blev afsagt af Retten i Holbæk den 15. november 2019.
Til top Sidst opdateret: 15-11-2019 
Retten i HolbækseperatorDomhusstræde 1seperator4300 HolbækseperatorTelefon: 99686600seperatorEmail: holbaek@domstol.dk