Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Falsk forklaring og medvirken til falsk forklaring for retten 
10-06-2014 

En 51-årig og en 43-årig mand begge idømt 60 dages fængsel for falsk forklaring og medvirken til falsk forklaring for retten.
 
En 51-årig mand var ved Retten i Herning tiltalt for i efteråret 2013 at have afgivet falsk forklaring under en sag om spritkørsel, hvor hans ven var tiltalt. Den 51-årige havde - i strid med sandheden - oplyst, at han var fører af en personbil, selvom det var hans berusede ven, der kørte bilen.  Tiltalte erkendte under sagen, at han – inden retsmødet i efteråret - havde aftalt med sin ven, at han skulle forklare, at det var ham, der havde kørt bilen.
 
Den 43-årige var tiltalt for at have medvirket til den falske forklaring for retten. Han erkendte forholdet, idet han kunne bekræfte, at han sammen med sin ven havde aftalt, at vennen - i strid med sandheden – i retten skulle sige, at det var vennen, der havde kørt bilen.
 
I sagen om spritkørsel blev den 43-årige dømt skyldig på baggrund af en forklaring afgivet af den politiassistent, der anholdte de to personer i forbindelse med spritkørslen.  Anklagemyndigheden rejste efterfølgende sagen om falsk forklaring for retten.
 
Da der ikke var særlige omstændigheder eller personlige forhold, der kunne begrunde en fravigelse af udgangspunktet om, at falsk forklaring i retten udløser en ubetinget fængselsstraf på 60 dage, blev begge de tiltalte idømt ubetinget fængsel i 60 dage.
 
De to tiltalte udbad sig betænkningstid med hensyn til anke.
Til top Sidst opdateret: 10-06-2014 
Retten i HerningseperatorHaraldsgade 28seperator7400 HerningseperatorTelefon: 99686000seperatorEmail: herning@domstol.dk