Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Rollespil i Retten i Helsingør 
10-04-2014 

 
                             rollespil i retten
 
Rollespil i Retten i Helsingør
 
Et skænderi i sal F udviklede sig pludseligt torsdag eftermiddag, da dommer og lægdommere havde forladt retssalen for at votere. Uenighed i retten er ikke et særsyn, men at anklageren ivrigt hoppede, mens hun råbte ”I får ham ikke frifundet på det grundlag” til gruppen af forsvarere i salens modsatte side, var noget usædvanligt.
 
Deltagerne i retssalen var elever fra 1.g på Rungsted Gymnasium, og de havde netop gennemført et rollespil om et værtshusslagsmål i Hundested. Spændingen omkring domsafsigelsen steg den unge anklager Iris Thalbitzer og hendes kammerater til hovedet og udløste skænderiet, som grundlæggende var ganske venskabeligt.
 
Rollespillet er en del af et helt nyt initiativ, hvor tre byretter inviterer indenfor, så gymnasieelever med egne øjne og ører kan opleve, hvordan retssystemet fungerer. Rollespillet er en del af et pilotprojekt, hvor samfundsfaglærerne på tre udvalgte gymnasier underviser i enten ’retssikkerhed og terrorisme’ eller ’retssystemet og kriminalitet’. Med det nye pilotprojekt får gymnasieeleverne et dybdegående og præcist billede af det danske retssystem.
 
Inden rollespillet har eleverne overværet en rigtig straffesag og haft besøg af en dommer på skolen.

 
- Det har været rigtig sjovt, fortalte ’dommer’ Ricky Bom efter rollespillet i retten I Helsingør. Han var den eneste med kappe på og med respekt rejste alle hans klassekammerater sig, da han gik ind og ud af retssalen.
 
- Elevernes engagement har helt sikkert været større her, fordi de kommer ud og oplever virkeligheden, fortalte samfundsfagslærer Peter Møller, som sad på tilskuerpladserne under rollespillet. Han kunne desuden afsløre, at eleverne havde glædet sig meget til rollespillet.
 
- De har taget det meget seriøst og de har været rigtig dygtige, konkluderede retspræsident Birgitte Holmberg Pedersen efter rollespillet. Hun havde forinden sammen med juridisk sekretariatschef Anette Maarbjerg besøgt eleverne på gymnasiet. De var overraskede over alle de gode spørgsmål, som eleverne stillede om moral, etik, skyld og straf.
Begge sad under hele rollespillet på tilskuerpladserne. De kom med gode råd, når de unge var i tvivl om proceduren og greb ind, hvis eleverne overskred reglerne på afgørende punkter, som f.eks. reglen om, at tiltalte ikke har pligt til at udtale sig. De morede sig over skænderiet, som alene opstod, fordi eleverne gik så meget op i deres roller, at de både glemte alt om mobiltelefoner og almindelig small-talk i pausen.
 
Projektets fremtid
 
Domstolsstyrelsen står for udvikling og projektledelse af undervisningsforløbet, som blandt andet bygger på undervisningsmaterialerne www.kenddinret.dk, der er udviklet af Danmarks Domstole, og Advokatsamfundets ibog ’Ret og rimelighed’.
Pilotprojektet gennemføres i foråret 2014 i samarbejde mellem Retten i Helsingør, Retten i Hillerød og Københavns Byret, Rungsted Gymnasium, Frederiksborg Gymnasium og Gefion Gymnasium. Herefter bliver projektet evalueret, og hvis forløbet viser sig at være en succes, er hensigten, at det skal udbredes til endnu flere retter og gymnasier landet over.
 
Til top Sidst opdateret: 10-04-2014 
Retten i HelsingørseperatorPrøvestensvej 50seperator3000 HelsingørseperatorTelefon: 99684000seperatorEmail: helsingor@domstol.dk