Hop til indhold
DANMARKS DOMSTOLE
- FOR RET OG RETFÆRDIGHED

Besøg retten med klassen 

Hvis du underviser i samfundsforhold, herunder i hvordan domstolene fungerer, er det en god ide at tage klassen med i retten, så I kan se, hvordan retssager behandles i det virkelige liv. 
Retsmøder er offentlige. Enhver kan derfor komme ind og høre på. Dommeren kan nægte adgang for personer under 15 år, men dette er dog normalt ikke noget problem, hvis der er tale om besøg af en skoleklasse, som ledsages i retten af een eller flere lærere.

Du kan på hjemmesiden - retslister - se, hvilke sager der er berammet i næste uge.

Alt i retten foregår mundtligt. Det betyder, at tilhørerne nemt kan følge med i, hvad der foregår.

Pladsen i retssalen er begrænset. Der kan også være sager, der behandles for lukkede døre. Endelig kan der være sager, der er bedre egnet til en skoleklasse. Hvis du kommer med en hel skoleklasse eller en anden stor gruppe, bør du træffe aftale på forhånd. Du skal ringe til afdelingsleder Jane Hvam på telefon 99 68 60 29.

Et retsmøde kan blive aflyst med kort varsel. Selv om du har lavet aftale med rettens kontor, er det derfor en god idé at ringe igen samme morgen for at høre, om du kan regne med, at retsmødet bliver til noget.

Normalt kan dommeren - og eventuelt også anklageren og/eller forsvareren - efter retsmødet svare på spørgsmål, så I kan få forklaring på ting, I muligvis ikke har forstået. I kan også spørge om mere generelle forhold. Dog kan der somme tider være så travlt i retten, at der ikke bliver tid til denne service.

Specielt når en større gruppe overværer et retsmøde, er det selvfølgelig vigtigt, at alle tager hensyn til retssagen, der overværes. Så vidt muligt bør tilhørerne kun komme ind i retslokalet eller forlade det i pauser.
 
Det er ikke tilladt at anvende mobiltelefoner under retsmøder. Det gælder både telefonsamtaler og udveksling af beskeder. Det er heller ikke tilladt at anvende dem til optagelse af lyd og/eller billeder.

Hvis du har spørgsmål til dette, er du velkommen til at kontakte os på telefon 99 68 60 20.
 
 
Kenddinret.dk
Kenddinret.dk er domstolenes læringsunivers, hvor du finder forløb og materialer til undervisning om det danske retssystem. Alt tilgængeligt materiale er gratis og kan frit benyttes til undervisning.
 
Gymnasier: Retsvæsenet i samfundsfag 
Domstolene har udviklet et forløb om retssystemet og kriminalitet til undervisning i samfundsfag i gymnasiet. Undervisningsforløbet strækker sig over 10 moduler, hvor eleverne i nogle moduler har traditionel klasseundervisning, mens de i andre moduler skal ud af klasseværelset og ind i retten.
 
Undervisningen tager udgangspunkt i principper om aktiv læring, hvor eleverne får mulighed for at møde nogle af rettens aktører og selv prøve at gennemføre en fiktiv retssag.
 
Læs mere på gymnasie.kenddinret.dk, hvor lærere kan hente vejledning og materialer til undervisningen, herunder artikler, video, quiz og opgaver.
 
Retten kan kun tilbyde et begrænset antal forløb om året, så kontakt os i god tid, hvis du ønsker at gennemføre et forløb om retssystemet og kriminalitet med din klasse.
 
Lav en aftale
Send en mail til herning@domstol.dk gerne med oplysning om, hvornår I kunne tænke jer at gennemføre ’Retssystemet og kriminalitet’.
 
Folkeskolens 8. og 9. klasse 
Domstolene lancerede i 2012 et website om retssystemet i Danmark, som er beregnet til undervisning i samfundsfag i folkeskolens 8. og 9. klasse. Materialet er et website folkeskole.kenddinret.dk med videoer og animationer fordelt på tre områder: rettens arbejde, retssystemet og retsstaten. Derudover findes der et udskriftsvenligt opslagsværk, Retslex, en quiz samt en række debatspørgsmål og opgaver.
 
Websitet indeholder også en lærervejledning med inspiration til et spændende og lærerigt undervisningsforløb. Materialet kan også bruges i historieundervisningen.
 
Til top Sidst opdateret: 28-06-2016 
Retten i HerningseperatorHaraldsgade 28seperator7400 HerningseperatorTelefon: 99686000seperatorEmail: herning@domstol.dk